pierwiastek trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Nietoperek: Obliczyć pierwiastek z l. zespolonej:
3√2−2i
Moduł mi wyszedł 2
√2
cosφ=
√2/2
sinφ=
√−2/2
Więc czwarta ćwiartka
Zaczęłam liczyć ω
0, ale doszłam do wniosku, że chyba coś popsułam już na początku
Stanęłam na momencie 2*2 do potęgi
16 (cos 7π/12 + isin 7π/12)
proszę o jak najszybsze wskazówki/odpowiedzi/wytknięcia błędów
29 sty 21:05
Krzysiek: | | 7π | | 7π | |
w0=(2√2)1/3*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
ja bym to zostawił w takiej postaci, albo skorzystał z wolframalpha.com czy tablic do
obliczenia tych wartości.
29 sty 21:11
Nietoperek: | | 1 | | 1 | |
Aha, bo w książce mam odpowiedź − |
| (√3−1)+ |
| (√3+1)i, więc myślałam żeby się |
| | 2 | | 2 | |
bawić we wzory redukcyjne, ale nie wiedziałam jak, nie da się w ten sposób, tak?
29 sty 21:19
Krzysiek: zależy czy masz doprowadzić do postaci z=x+yi
czy wystarczy tylko wypisać w
0,w
1,w
2..nie wiem tego.
Napisałem tylko,że mi by się nie chciało tego rozpisywać
29 sty 21:21
Mila:
Nie możesz napisać sinusa, tak jak napisałas.
|z|=
√8
| | | | | |
zk=6√8*(cos |
| +isin |
| ), k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 21:22
Nietoperek: No tak,racja Krzysiek, byłoby trochę roboty.

Dziękuję wam
29 sty 21:34