matematykaszkolna.pl
Z cyfr 3456 ... Prawdopodobieństwo. No ja :): Z cyfr 3456 układamy wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe. Jakie jest prawdopodobieństwo,że : A) Ułożymy liczbę podzielną przez 9 ? B) Ułożymy liczbę podzielną przez 5 ? C) Ułożymy liczbę podzielną przez 15 ? Z góry dziękuję bo nie czaję tego zadania
29 sty 21:01
wredulus_pospolitus: A) jaki jest warunek podzielności przez 9 B) jaki jest warunek podzielności przez 5 C) a jakie są warunki podzielności przez 15 Czy te cyfry mogą się powtarzać
29 sty 21:02
No ja :): znam cechy podzielności tylko nie wiem jak je wykorzystać w tym zadaniu a czy mogą się powtarzać to nie wiem bo nie jest podane.. ale z treści wynika ,że tak.
29 sty 21:03
Marcin: To czy mogą się powtarzać czy nie dość dużo zmienia emotka
29 sty 21:04
No ja :): wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe, tz. że tak
29 sty 21:06
wredulus_pospolitus: ciągnąć wypowiedź Marcina ... to diametralnie zmienia odpowiedzi emotka np. A) jeżeli się nie mogą powtarzać to P(A) = 1 emotka ... jeżeli mogą ... no to już by trzeba było policzyć
29 sty 21:07
No ja :): a jeżeli się mogą powtarzać ? To jak obliczyć bo na 99% o to chodzi nauczycielce ?
29 sty 21:10
wredulus_pospolitus: no to trza liczyć emotka A) liczba będzie podzielna przez 9 ... gdy suma cyfr podzielna przez '9' czyli gdy: wszystkie cyfry są różne (bo masz 3+4+5+6 = 18) gdy masz: 3,3,6,6 gdy masz: 4,4,5,5 i tyle emotka pamiętaj ... ważne jest prawidłowe wyliczenie #Ω
29 sty 21:13
No ja :): ok dzięki wielkie emotka
29 sty 21:13