granica ciągu.
me: Wyznacz granice:
a) lim
n→∞ (1+
12n−1)
4n
b) lim
n→∞ (1+
1n+
1n2−n)
n
c)lim
n→∞ (
nn+1)
n
| | n2+1 | |
d)limn→∞ ( |
| )n2+5 |
| | n2−1 | |
29 sty 20:55
Krzysiek: szukasz w internecie/ na forum/w notatkach granic z liczbą 'e'
29 sty 20:57
me: liczbą e

O.o
29 sty 20:58
Krzysiek: 
to nie słyszało się na wykładach o liczbie 'e' ?
To nie rozwiązuj tych zadań skoro nie było...
29 sty 21:00
me: o liczbie e slyszalam, ale nie wiem jak to rozwiazac. a musze to umiec. prosze o pomoc
29 sty 21:02
wredulus_pospolitus:
ehhh ... to szukaj hasła 'granica Eulera'
29 sty 21:02
me: no dobrze i wiem ze (1+ 1n)n dązy do e
ale jak zrobic powyzsze przyklady?
29 sty 21:04
Krzysiek: no i po tym na wykładzie było pewne tw,że:
limn→∞(1+an)1/an=e
zakłądając,że limn→∞an=0
29 sty 21:05
me: nic z wykladu o tym nie mam wiec prosze o wyjasnienie
29 sty 21:06
me: | | n+1 | |
czyli c) bedzie: ( |
| )−n = (1+1n)−n → 1e tak? |
| | n | |
29 sty 21:10
Krzysiek: c) tak.
29 sty 21:11
Krzysiek: musiało być...
no to a) (1+1/(2n−1))4n=[(1+1/(2n−1))2n−1](4n)/(2n−1)→e2
29 sty 21:13
me: tak a) tez juz rozumiem
a jak z c) i d) ?
29 sty 21:14
Krzysiek: podobnie doprowadzasz do postaci: [(1+an)1/an]bn
29 sty 21:16
me: no tak ale wlasnie nie bardzo wiem jak
29 sty 21:17
Krzysiek: no tak nie wiesz...
b) już masz 1+coś
d)n2+1=(n2−1)+2
29 sty 21:19
me: a cos wiecej? bo dalej nie wiem co zrobic z 1n2−n w b)
29 sty 21:22
me: | | 2 | | 2 | |
d) (1+ |
| )n2−1 * (1+ |
| ) 6  |
| | n2−1 | | n2−1 | |
29 sty 21:25
me: i wtedy wychodzi granica=e
29 sty 21:25
me: | | 2 | | 2 | |
b) (1+1n−1)n = (1+ |
| ))n−1 * (1+ |
| )  |
| | n2−1 | | n2−1 | |
i granica rowniez e?
29 sty 21:28
Krzysiek: nie.
bo w pierwszym nawiasie masz: (1+2/(n2−1))n2−1
a powinno być do potęgi [(1+2/(n2−1))n2−1)/2]2
wtedy ten pierwszy nawias zmierza do e2 a drugi do 1
czyli całość do e2
b) dwa ułamki sprowadź do wspólnego mianownika
29 sty 21:28
me: nie rozumiem czemu e
2
29 sty 21:30
Krzysiek: b) tak zmierza do 'e' ale coś namieszałeś po znaku '='
29 sty 21:30
Krzysiek: d) a
n=2/(n
2−1)
więc musisz mieć: (1+a
n)
1/an
1/a
n=(n
2−1)/2
| | 2 | |
czyli: (1+2/(n2−1))n2−1=[(1+ |
| )(n2−1)/2]2→e2 |
| | n2−1 | |
29 sty 21:32
me: aaa dobrze juz wiem, czyli jak bym miala np. (1+
3n ) to musialo by byc do potegi
n3
i jeszcze do 3 czyli e
3?
29 sty 21:32
me: a b) zrobilam dobrze?
29 sty 21:34
Krzysiek: b)napisałem,że po znaku '=' chyba inny przykład przepisałaś.
co do postu 21.32
jeżeli byś miała: (1+3/n)n to tak. wtedy to zmierza do e3
29 sty 21:35
me: cos chyba zle przepisalam

b) (1+
1n−1)
n = (1+
1n−1)
n−1 * (1+
1n−1) czyli e?
29 sty 21:36
me: dziękuje bardzo za pomoc
29 sty 21:37
me: jeszcze troche pocwicze i chyba dam rade

Dzięki
29 sty 21:37
Krzysiek: b) tak.
29 sty 21:38
me: Dzieki
29 sty 21:39