Oblicz granice ciągu
markus: Oblicz granice ciągu.
Proszę powiedzieć gdzie zrobiłem błąd
| | −3 | | +3 | | 2n | |
( 1+ |
| )2n=((1+ |
| )n+2) |
| =(e3)2=e6 |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
Dobrze

jak nie to gdzie bład i dlaczego

?
Z góry dziekuje

29 sty 20:53
wredulus_pospolitus:
co to za bzdury są
| n+1 | | n+2 −2 +1 | | −1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
a jak niby z tego −3 nagle się +3 zrobiło
29 sty 20:55
Krzysiek: ułamki zapisujesz przy użyciu funkcji "U" albo korzystasz z " / "
a nie z symbolu Newtona..
w każdym razie: n+1=(n+2)−1
a nie n+2+3
29 sty 20:56
Mila:
Czy to taka granica?
29 sty 20:59
markus: tak
29 sty 21:04
Mila:
| n+1 | | n+2−1 | | −1 | |
| = |
| =(1+ |
| ) |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | −1 | | −1 | |
limn→∞(1+ |
| )2n=limn→∞[(1+ |
| )n+2−1]−2nn+2= |
| | n+2 | | n+2 | |
29 sty 21:10