Czy dobrze to jest?
Michał: Zbiór [4,+∞) jest równoliczny ze zbiorem N+ ?
29 sty 20:26
wredulus_pospolitus:
no a jak myślisz
29 sty 20:26
Michał: Myślę że tak.
29 sty 20:28
Michał: Tzn. to jest mój wynik ale nie wiem czy dobrze tak więc się pytam
29 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
hmmm
kiedy dwa zbiory są równoliczne

gdy każdemu elementowi z danego zbioru można przyporządkować jeden element z drugiego (logiczne
prawda ?!)
ok ... więc mamy zbiór [4,+
∞) i N
+
liczbie '4' ... przypasujemy '1' ... spoko
liczbie '4,1' ... przypasujmy '2' ... no okey
ale pytanie ... a co z liczbą '4,05'

no dobra to jej przyporządkujmy '2'.
okey .... a co w takim razie z liczbą '4.005'

itd. itd.
innymi słowy ... [4,+
∞) jest to zbiór 'zbyt gęsty' ... nie możesz siąść i wypisać kolejnych
liczb z tego zbioru, w przeciwieństwie do zbioru N
+
no ale ... to trzeba jakoś udowodnić ... i tutaj już niestety nie pomogę, bo 'wstęp do
matematyki' (a na takim właśnie przedmiocie miałem poruszane te kwestie) miałem dawno i nie
pałałem wielką miłością do tegoż przedmiotu
29 sty 20:33
Michał: Czyli to będzie Rzeczywisty?. Jeden twój post rozjaśnił większość zagadnień z tego działu.
29 sty 20:37
Garth:
Ten przedzia raczej bedzie mial moc continuum.
29 sty 20:39
Michał: Jeszcze inaczej czy (2,5) lub (0,1) lub [−2,1] też będą gęste?
29 sty 20:39
wredulus_pospolitus:
zbiór [4,+
∞) będzie równoliczny ze zbiorem liczb rzeczywistych
ze zbiorem liczb niewymiernych
ze zbiorem [a,b) (np. [0,1) )
itd.
zbiór N
+ będzie równoliczny np. ze zbiorem liczb postaci: A={
√|x| ; x∊Z }, ze zbiorem liczb
wymiernych (dodatnich ∪{0})
ale nie będzie równoliczny ze zbiorem liczb całkowitych
tak to przynajmniej 'na logikę' można sobie tłumaczyć
29 sty 20:40
wredulus_pospolitus:
powiem Ci od razu ... że nie wiem jak sytuacja wygląda z domykaniem/niedomykaniem przedziałów
... więc wolę się nie wypowiadać na ten temat

dla mnie w ogóle cały ten dział 'upadł' w momencie w którym profesor mi powiedział "ale
przecież może być coś większego niż
∞ , np.
∞+1"

po prostu wtedy uznałem ten temat za
wymysł filozofów i sobie go odpuściłem
29 sty 20:43
Michał: I tak dzięki za odpowiedź bo chociaż ktoś mi to wytłumaczył w ludzki sposób.
29 sty 20:46
Garth:
Dla dowodu, ze [4,
∞) ma moc c chyba mozna by utworzyc bijekcje f

0,1)→[4,
∞) (mialem podane,
| | 1 | |
ze (0,1) ma moc continuum...[0,1) chyba rowniez  ) f(x)=− |
| +3, pokaac tylko, ze to |
| | x−1 | |
bijekcja...i chyba by bylo, aczkowiek reki nie dam uciac.
29 sty 20:53
Michał: Wiemy że N ⊂Q
To |N|<|Q| Chodzi tutaj o porównanie mocy.
29 sty 20:54
Garth: Ale |Q|= alef zero = |N|
29 sty 20:56
Michał: Garth
Te (0,1) to można też podstawiać do np (−∞,−4] lub (−∞,6] ?
29 sty 20:56
wredulus_pospolitus:
Michał ... idąc Twoim tokiem rozumowania:
(0,1) ⊂ (0,2)
a są tej samej mocy (continuum)
zawieranie niestety nie ma tutaj nic do rzeczy ... istotna jest 'gęstość' zbiorów
((0,1)∩Q) ⊂ (0,2) i już nie są tej same mocy
29 sty 20:59
wredulus_pospolitus:
na pewno (0,1) można 'przekabacić' w (0,+∞) i w dowolny inny otwarty przedział
nie wiem jak wygląda sytuacja ze zbiorami częściowo/całkowicie domkniętymi
29 sty 21:00
Garth:
Jak chcesz pokazac, ze te przedzialy sa rownoiczne z (0,1), to musisz utworzyc odpowiednia
bijekcje z (0,1) w ten drugi. I w tych obu przypadkach chyba by sie dalo. A to oznacza, ze te
zbiory maja moc c.
29 sty 21:00
Michał: a całkowicie zamknięte przedziały np. [2,4] [−3,8] ?
29 sty 21:04
Garth:
No wlasnie − w sumie to tez nie do konca wiem, jak jest z domknietymi przedzialami i tylko
jedne zajecia z tego tematu mielismy (no i niestety juz wiecej zajec z teorii mnogosci nie
mamy − koniec semestru, a szkoda, bo mi sie nawet spodobalo).
29 sty 21:05
Michał: Dzięki. Mam zbiór A= [−3,+∞) i B=(0,3] Teraz szukam dopełnienia zbioru B do zbioru A
Czyli to będzie [−3,0] u (3,+∞). Dobrze to jest?
29 sty 21:12
wredulus_pospolitus:
a co to jest 'dopełnienie zbioru B do zbioru A'
29 sty 21:14
Michał: Dopełnieniem zbioru B do zbioru A będzie <−−− to jest pytanie,
Mam pokazać ten zbiór.
29 sty 21:21
Michał: Napisze to dla Garth. Według moich notatek zbiory [..] mają moc C
29 sty 23:18
ICSP: [4 ; + ∞) ma moc continuum
naturalne mają moc ϰ0
Zatem zbiory nie są równoliczne
29 sty 23:30
Maslanek: i dowolne [a,b]~(c,d)~R, jeśli tylko b>a; d>c
29 sty 23:35