obliczyć całkę
całka: mam problem z całką, nie wiem jak się za nią zabrać ∫√2/√3−2x2 pomoże ktoś?
29 sty 20:21
Krzysiek: odpowiednie podstawienie i korzystasz z funkcji arcsin
29 sty 20:23
całka: a coś więcej? bo podstawienie t=3−2x2 chyba nie ma za dużego sensu
29 sty 20:30
Krzysiek: ∫√2/√3−2x2dx=√2/√3∫1/√1−2/3x2dx
wykonaj podstawienie takie by skorzystać z tego,że:
∫1/√1−t2dt=arcsint+C
29 sty 20:33
całka: t=2/3dx dt=3/2dx czyli będzie √2/√2*2/3∫1/√1−t2 dobrze?
29 sty 20:45
Krzysiek: nie...
powinno być podstawienie t=√2/√3x
wtedy pod pierwiastkiem dostajesz: 1−t2 czyli to co chcemy.
29 sty 20:48
całka: dzięki bardzo za wielką pomoc, pozdrawiam
29 sty 21:02