płaszczyzny
pepe: Witam!
Może mi ktoś wytłumaczyć na jakimś przykładzie jak sprawdzić, czy dwie płaszczyzny są do siebie
równoległe? Wiem, ze można to zrobić za pomocą normalnych, ale nie jestem pewien jak je
wyliczyć.
29 sty 20:12
wredulus_pospolitus:
wiesz jak się wyznacza wektory normalne

czy wiesz 'co to jest' (dla płaszczyzny) wektor normalny
29 sty 20:14
pepe: no, strzelam że jest to wektor prostopadły do płaszczyzny. Ale nie wiem jak się go wylicza, bo
sucha teoria znaleziona w internecie zupełnie nic mi nie mówi
29 sty 20:16
PW: A pamiętasz, że w równaniu ogólnym prostej
Ax+By +C =0
wektor [A,B] to był właśnie wektor prostopadły do prostej? Tak było w przestrzeni
dwuwymiarowej, a wiele rzeczy w wyższych wymiarach to po prostu uogólnienia.
29 sty 20:21
wredulus_pospolitus:
wzór ogólny płaszczyzny (w R3):
Ax+By+Cz+D=0
wektor normalny do danej płaszczyzny ma postać: Np = [A,B,C]
i jest to wektor będący prostopadły do płaszczyzny P
jeżeli dwa wektory są równoległe do siebie ... to płaszczyzny dla których są to wektory
normalne, także będą do siebie równoległe.
29 sty 20:24
pepe: hm... czyli jak mam płaszczyznę opisaną wzorem 2x + 7y + 3z = 0, to wektor normalny będzie miał
postać [2,7,3], jeśli dobrze rozumiem. W sumie, dla drugiej płaszczyzny też mogę wyprowadzić
jej wektor normalny...
Sinus − cosinus, wyjdą mi dwa wektory, które powinny być równoległe względem siebie... Dobrze
kombinuję? Jak sprawdzić, czy wektory są równoległe?
29 sty 20:31
pepe: Wybacz, wredny, napisałeś przede mną

Jak się sprawdza równoległość wektorów? mnoży jeden
przez drugi, i jeżeli wynik to wektor złożony z samych jedynek, to są równoległe, tak?
29 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
wektory są równoległe gdy ... są liniowo zależne
29 sty 20:34
pepe: Mam jeszcze pytanie... Czy prawdą jest, że jeżeli wektory [a,b,c] i [x,y,z] są równoległe, to
?
29 sty 21:14
PW: To jest właśnie ta liniowa zależność napisana innym językiem (ne tak jak w definicji, ale
równowaźnie).
29 sty 21:25
PW: No prawie równoważnie, byłby kłopot z zerami.
29 sty 21:26