Oblizenie prędkości
Dobrowianka: Położenie r(−7exp(−t), −7, −6t). Dla t=1,5s
Ile wynosi wartość prędkości?
exp(x) oznacza liczbę Eulera (e=2,718) podniesioną do potęgi x
29 sty 20:06
Dobrowianka: obliczyłam długość wektora, z jakiego wzoru mam skorzystać? V=
St
?
29 sty 20:25
Dobrowianka:
29 sty 20:35
PW: Fizycy mówią, że prędkość to "pochodna drogi po czasie". W przypadku ruchu po prostej jest to
oczywiste:
Kiedy zaczynamy liczyć ten ułamek na coraz krótszych odcinkach, czyli chcemy policzyć tzw.
prędkość chwilową, to przechodzimy po prawej stronie do granicy przy t→t
0 − jako żywo jest to
pochodna,
V(t
0) = s'(t
0).
Czy tak samo rozumujemy, gdy obiekt porusza się po krzywej? Jeśli tak, to trzeba znać wzór na
długość tej krzywej.
29 sty 21:10