jerey: zakładając że log122=a
obliczyc log183
29 sty 19:50
wredulus_pospolitus:
wskazówki:
log
a(b*c) = log
ab + log
ac
i do dzieła
29 sty 19:53
jerey: tyle to ja też wiem, zastanawiam sie czy nie zmienic podstawy logarytmu i kombinować z tymi
wzorkami co mi napisałes
29 sty 19:59
wredulus_pospolitus:
no tak też musisz zrobić
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log122 = |
| = |
| = a <=> |
| = 1 + log23 <=> |
| | log24 + log23 | | 1+log23 | | a | |
| | 1−a | | a | |
<=> log23 = |
| <=> log32 = |
| |
| | a | | 1−a | |
29 sty 20:07
jerey: | | log123 | | log123 | |
log183= |
| = |
| =U{log123}{ |
| | log1218 | | log129+log122 | |
| | log123 | | log123 | | 1 | |
log129+a}= |
| = |
| = |
| |
| | log123+log123+a | | log123(1+1)+a | | 2+a | |
29 sty 20:08
wredulus_pospolitus:
ojjjj
| | y | | y | | 1 | | 1 | |
a od kiedy |
| = |
| * |
| = |
| |
| | y+x | | y | | 1+x | | 1+x | |
dzielisz przez log
123 ... a w mianowniku masz 'osamotnione'
a na końcu
29 sty 20:13
jerey: będe kombinował dalej
29 sty 20:18
wredulus_pospolitus:
zrób to z mojego wyprowadzenia ... dojść do log32 będzie Ci stosunkowo łatwo
29 sty 20:19
jerey: ok, spróbuję
29 sty 20:23
jerey: | | 1 | | 1 | |
a w tym wyprowadzeniu nie powinno byc log122= |
| = |
| = U{1}{2+ |
| | log212 | | log24+log23 | |
log
23}
29 sty 20:28
wredulus_pospolitus:
powinno być
29 sty 20:29
jerey: bo log24 = 2 chyba nie?
29 sty 20:29
jerey: ok
29 sty 20:29
jerey: poszło
29 sty 20:33
jerey: dzieki wielkie
29 sty 20:33