Wyznacz miejsca zerowe funkcji
aS :): Wyznacz miejsca zerowe funkcji
x+5 dla x < −5
f(x)=−x+2 dla −5≤ x <5
x−6 dla x ≥ 5
Czyli to będą x
1= −5
x
2=2
x
3=6

?
czy bez x
1= −5 bo x∊(−
∞;−5) ?
29 sty 19:46
Marcin: −5 Odpada

, bo dla −5 masz 7.
29 sty 19:48
Kasia: 0=x+5 x=−5 musi być mniejsze od −5 czyli to nie będzie miejsce zerowe
0=−x+2 x=2 spełnia warunek bo jest mniejsze od 5 a większe od −5
0=x−6 x=6 musi byc większe lub równe 5 czyli spełnia warunek
czyli miejscami zerowymi są 2 i 6.
29 sty 19:52
aS :): ok

dziękuję
29 sty 19:54