Relacja z Onyszkiewicz
galileo: Witam, mam takie zadanie z Onyszkiewicza (4.5): wyznaczyc dziedzine i przeciwdziedzine takiej
relacji:
R(a,b,c) ⇔ (a ∊ Z ⋀ b ∊ Z ⋀ c ∊ N ⋀ a2 + b2 < 10 − c2).
Potrafie wyznaczac dziedzine tam gdzie sa podane konkretne liczby, natomiast relacja jest zdef.
za pomoca wzoru i juz nie potrafie. Jak to ugryzc?
29 sty 19:40
galileo: ponawiam
29 sty 21:01
wredulus_pospolitus:
1) c
2 < 10 −> c
2< 9 −> c < 3 ... c = {0,1,2,3} (chyba że dla was 0 ∉ N) ... dlaczego tak
jest

pomyśl
29 sty 21:04
galileo: A, ok, dzieli wielkie. Wpadlem na pomysl ze mozna to zapisac po prostu jako a2 + b2 + c2 <
10 i zaznaczylem, iz "warto zauwazyc, ze a2, b2, c3 ∊ {−3,−3}" i musza nalezec do
calkowitych, ale wykorzystam Twoje rozwiazanie. Tzn. napisze, ze
gdy a = 0, b = 0 to c2 < 10
gdy a = 0, c = 0 to b2 < 10
gdy b = 0, c = 0 to a2 < 10
29 sty 23:30