Wyznaczenie X
anna: wyznaczenie x z trójkąta o bokach
x−3,x+3,x
PLZ POMOCY TO WAŻne
29 sty 19:30
Bizon: x+3>x−3+x ⇒ x<6
29 sty 19:37
Bizon: ale x−3>0 ⇒ x>3
29 sty 19:38
anna: a da się to zrobić z pitagorasa ?
29 sty 19:40
52: A czy to jest trójkąt prostokątny ?
29 sty 19:40
anna: tak
29 sty 19:42
anna: nie wiem jak się za to zabrać
29 sty 19:42
AS: Boki: x − 3 , x , x + 3
Przyjmuję,że x + 3 jest bokiem najdłuższym
Najdłuższy bok musi być mniejszy od sumy dwóch pozostałych
x + 3 < x − 3 + x
x > 6
Odp. x > 6
29 sty 19:51
Bizon:
obnosisz się z tym zadaniem cały dzień jak troll
To choć treść dobrze zapisz
29 sty 19:56
anna: Bo wcześniej pisałam to odpowiedzi nie było , to jak mam się nie odnosić wg Ciebie "jak troll"
?
29 sty 20:12
Bizon: ... przerysuj treść zadania ... zgaduj zgadula to na innej stronce
29 sty 20:14
Mila:
Boki Δ prostokątnego
x,x−3,x+3 , x>3
(x+3)2=x2+(x−3)2
x2+6x+9=x2+x2−6x+9
x2−12x=0
x(x−12)=0
x=0 ∉D, x=12
boki: 9,12,15
Spr.
152=225
92+122=81+144=225
Na drugi raz pisz treść zadania dokładnie.
29 sty 20:26