liczba 1000 000 000 824 nie jest podzielna przez
oliwia: Liczba 1000 000 000 824 nie jest podzielna przez:
a2 b3 c4 d 9
prosze o pomoc
29 sty 19:26
wredulus_pospolitus:
ów liczba jest:
parzysta czy nieparzysta

(a więc jest czy nie jest podzielna przez 2

)
suma cyfr wynosi

(a więc jest podzielna przez 3

)
liczba złożona z dwóch ostatnich cyfr jest podzielna przez 4

(a więc czy cała liczba jest
podzielna przez 4

)
suma cyfr wynosi

(a więc jest podzielna przez 9

)
to są pytania na które trzeba sobie odpowiedzieć ... na przyszłość ... warto znać 'warunki
podzielności' przez takie PODSTAWOWE liczby jak 2,3,4,5,6,9,10 czy też 11
29 sty 19:29
52: jaka jest cecha podzielności przez 11 ?
29 sty 19:30
wredulus_pospolitus:
suma cyfr na nieparzystych miejscach = sumie cyfr na parzystych miejscach
np.:
123321 będzie podzielne przez '11'
tak samo: 6101010102
29 sty 19:32
52: Dzięki, nie wiedziałem o tym
29 sty 19:33
oliwia : a tak zmierzając do odpowiedzi
29 sty 19:36
52: Pomyśl, policz, poczytaj co ci napisał wreduluspospolitus
29 sty 19:38
oliwia : suma cyfr wynosi 15 a więc?
29 sty 19:41
oliwia: ta liczba jest parzysta czyli odp 2 i 4 odpada
29 sty 19:44
52: d ...
29 sty 19:45
oliwia: to będzie odp 3?
29 sty 19:49
wredulus_pospolitus:
oliwio ... MYŚL

nie zgaduj
29 sty 19:52
oliwia: myśle mysle i nie wiem
29 sty 19:53
52: przez 2 jest podzielna bo jest parzysta
przez 3 jest podzielna bo suma cyfr jest podzielna, bo 15:3 =5
przez 4 jest podzielna bo ostatnie dwie cyfry czyli 24:4=6
przez 9 nie jest podzielna bo suma cyfr nie jest podzielna przez 9, bo 15:9=....
29 sty 19:55
52: Czy to takie trudne wszystko szło wywnioskować z tego co ci napisał wredulus pospolitus
29 sty 19:55
zawodus: oliwia w której klasie jesteś?
29 sty 19:56
oliwia: dziękuje
29 sty 19:57
wredulus_pospolitus:
a nawet jeżeli ... to wystarczy pomyśleć:
jest to test jednokrotnego wyboru ... czyli TYLKO JEDNA odpowiedź jest prawidłowa,
gdyby ta liczba nie była podzielna przez '2' to także nie może być podzielna przez '4' ...
czyli dwie odpowiedzi byłby prawidłowe − bzduura
gdyby ta liczba nie była podzielna przez '3' to także nie może być podzielna przez '9' ...
czyli dwie odpowiedzi byłby prawidłowe − bzduura
więc ta liczba nie może być podzielna jedynie przez '4' lub przez '9' ... i tutaj patrz warunki
podzielności przez te liczby
29 sty 19:58
52: Proszę, ale na następny raz "ZAŁĄCZAMY guzik myślenie" i myślimy
29 sty 19:58
oliwia: tak to było trudne
29 sty 19:58
wredulus_pospolitus:
Oliwio ... jeżeli się nie zna warunków podzielności przez te liczby ... to masz rację ...
zadanie było trudne
29 sty 20:00
oliwia: ktos rozumie mojś sytuacje
29 sty 20:02
wredulus_pospolitus:
nie ... ja nie rozumiem Twojej sytuacji ... bo dla mnie logiczne jest, że zna się warunki
podzielności przez takie liczby jak 2,3,4,5 i 9
to jest taka podstawa podstawy
29 sty 20:04
Marcin: Nie powinno się chyba każdego mierzyć swoją miarą
29 sty 20:05
wredulus_pospolitus:
Marcin ... nie mierzę ... a przedewszystkim nie wiem ile lat ma Oliwia ... jednak dla nie
znajomość zasad podzielności przez takie liczby w momencie nauki dzielenia jest
niedopuszczalne
w pierwszych klasach podstawówki nauczyciele uczą kiedy można podzielić liczbę (bez reszty)
przez 2, 3 i 9 ... to jest taka podstawa podstawy podstawy nauki dzielenia
29 sty 20:09