Oblicz
aS :): Oblicz:
(
√2−√3−
√2+√3)
2
Wyszedł mi wynik 2
√3
Może ktoś sprawdzić?
Dziękuję za pomoc z góry
29 sty 19:23
wredulus_pospolitus:
źle
sprawdź znaki
29 sty 19:25
aS :): wredulusie pomóż

nie wiem gdzie robie bład ^^
29 sty 19:32
wredulus_pospolitus:
to napisz swoje obliczenia
wskażę błąd
29 sty 19:32
wredulus_pospolitus:
wystarczy (zapewne) pierwszy krok ... czyli pierwszy wzór skróconego mnożenia
29 sty 19:33
aS :): (√2−√3 − √2+√3)2=(2−√3)−2(√2−√3)*(√2+√3) +(2+√3)=(2−√3)
−2(2−√3)+(2+√3)=2−√3−4+2√3+2+√3=2√3
29 sty 19:42
aS :): wredulus pospolitus: wskaż błąd jak możesz albo ktoś inny
29 sty 20:04
PW: Pod pierwiastkiem wzór skróconego mnożenia − pierwiastki z trzech znikną.
29 sty 20:15
wredulus_pospolitus:
√2−√3*√2−√3 = √(2−√3)*(2+√3) = √(4−3) = √1 = 1
29 sty 20:17
wredulus_pospolitus:
to co napisałeś/−aś
by było prawdą gdyby było ...−2*√2−√3√2−√3 = −2*(√2−√3)2
29 sty 20:18
aS :): napisałeś

ok dzięki

zaraz napisze wynik i jak mozesz to luknij
29 sty 20:21
aS :): To będzie wynik 2 ?
29 sty 20:35
wredulus_pospolitus:
no i teraz jest 'si'
29 sty 20:36
aS :): Podziękował
29 sty 20:39