Prawdopodobieństwo wystąpinia mutacji w pojedynczym genie po naświetleniu 1dawki
Sisi: Prawdopodobieństwo wystąpinia mutacji w pojedynczym genie po naświetleniu 1dawki RTG na gen
określono jako 2,5*10 do potęgi (−10).Jakie jest prawdopodobieństwo,ze w zbiorze 10tys. genów
wystapi przynajmniej 1mutacja?
22 paź 21:05
Andrzej: Prawdopodobieństwo podane w zadaniu:
| | 2.5 | | 1 | |
2.5*10−10 = |
| = |
| |
| | 10 000 000 000 | | 4 000 000 000 | |
Wobec tego prawdopodobieństwo że taka mutacja w pojedynczym genie nie nastąpi
| | 3 999 999 999 | |
jest równe |
| |
| | 4 000 000 000 | |
Określam zdarzenia:
A − w zbiorze 10000 genów nastąpi przynajmniej jedna mutacja
A' (zdarzenie przeciwne) − w zbiorze 10000 genów nie nastąpi żadna mutacja
| | 3 999 999 999 | |
P(A') = ( |
| )10000 |
| | 4 000 000 000 | |
| | 3 999 999 999 | |
stąd P(A)=1 − ( |
| )10000 |
| | 4 000 000 000 | |
23 paź 14:25