Prostokąty
Izzka : Mam problem z zadaniem: Dany jest prostokąt o obwodzie 16. Kąt między prostokątną a bokiem ma
miarę 30 stopni. Oblicz pole tego prostokąta. Błagam pomocy
29 sty 19:16
wredulus_pospolitus:
jaką prostokątną
29 sty 19:21
Izzka : sorry pomyłka chodzi o przekątną
zrobiłąm to zadanie tylko nie wiem czy dobrze, wyszło mi 12−4√3
29 sty 19:30
Izzka : tzn tyle jest równe b tylko teraz nie wiem co dalej
29 sty 19:31
Eta:

P= b*b
√3=
b2√3
b+b
√3= 8 ⇒ b(
√3+1)=8 /*(
√3−1) ⇒ b(3−1)= 8(
√3−1) ⇒
b= 4(
√3−1)
P= ........
29 sty 19:45