tr
Radek:
Wyznacz największe rozwiązanie równania w przedziale <0,2π. 3tgxsinx−
√3sinx+3tgx−
√3=0
3tgxsinx−
√3sinx+3tgx−
√3=0
3tgxsinx+3tgx−
√3sinx−
√3=0
3tgx(sin+1)−
√3(sinx+1)=0
(sinx+1)(3tgx−
√3)=0
| | π | | 3π | | π | |
x= |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
?
29 sty 19:14
52: .......
| | π | | π | |
x=− |
| +2kpπ v x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | |
no i przedział
i największa wartość w przedziale
29 sty 19:17
Radek: po co piszesz 2kπ skoro ma być w przedziale ?
29 sty 19:19
Radek: juz wiem

gdzie mam błąd
29 sty 19:21
52: zawsze tak piszę tak już nauczony jestem linijka pod tym zapisuję przedział i sprawdzam
wstawiająć za k liczby całkowite i zapisuję rozwiązania któe mieszczą sie w przedziale i tu
bedzie
29 sty 19:21
52: Swoją drogą się spytam maturzysta ?
29 sty 19:23
bezendu:
| | √3 | |
nie bo tgx= |
| ma dwa rozwiązania w przedziale <0,2π> |
| | 3 | |
| | 7π | |
największe rozwiązanie to |
| |
| | 6 | |
29 sty 19:23
Radek:
Tak.
29 sty 19:23
52: | | 7π | |
bezendu na pewno  a no i namieszałem faktycznie |
| też będzie bo tam powinno być |
| | 6 | |
+kπ a nie +2kpπ
29 sty 19:26
Radek: ?
29 sty 19:35
52: | | π | | 7π | | 3π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| } ostatecznie |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
29 sty 19:37
Radek:
są 4 rozwiązania przecież
29 sty 19:38
52: Tak jakie jeszcze ?
29 sty 19:40
29 sty 19:42
52: | | π | |
a czemu |
| dla sinx=−1 masz +2kπ , a dla tg masz +kπ |
| | 2 | |
29 sty 19:43
Radek:
ale to ma być w przedziale <0,2π>
sinx=−1
| | π | | π | | π | | 3π | |
x=− |
| +π= |
| lub x=π+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 sty 19:46
52: Nie.
Dla sinx=−1
jest (jedno) rozwiązanie
29 sty 19:49
zawodus: rozwiązania są 3 takie jak podaje 52
koniec kropka
29 sty 19:50
29 sty 19:50
Radek: | | 3π | | 7π | |
czyli największe to |
| a nie |
| ? |
| | 2 | | 6 | |
29 sty 19:51
52:
29 sty 19:51
Radek: dzięki
29 sty 19:52