Wektor zaczepiony w punkcie który nie jest środkiem układu współrzędnych
Wilczan: Witam. Mam pytanie dotyczące poniższego zadania:
Wektor A=2*1y jest zaczepiony w punkcie P o współrzędnych kartezjańskich (x,y,z)=(1,1,1).
Wyznacz składowe tego wektora we współrzędnych sferycznych.
Czy to że wektor nie jest zaczepiony w środku kartezjańskiego układu współrzędnych (0,0,0) ma
wpływ na współrzędne sferyczne? Tzn czy jeśli wyznaczę graficznie wektor w układzie sferycznym
i będzie on zaczepiony w punkcie (0,0,0) to wynik będzie prawidłowy?
29 sty 19:01
PW: Trzeba by sobie odpowiedzieć na pytanie − co oznaczają współrzędne wektora w układzie
kartezjańskim?
Jeżeli liczymy dla A =[2,1,5] i B = 1,1,1}
[AB →} = [1−2,1−1,1−5] = [−1, 0, −4]
i podajemy komuś, kto nie zna A i B, że
[AB→] = [−1, 0, −4],
co on zapewne narysuje? Ano jeden z reprezentantów wektora swobodnego [−1,0,−4], być może ten
zaczepiony w (0,0,0).
Teraz to samo o układzie sferycznym − co oznaczają współrzędne wektora w układzie sferycznym?
29 sty 21:50
Wilczan: Współrzędne w układzie sferycznym to promień r, kąt φ między osią x, a rzutowaniem r na
płaszczyznę z=0, oraz kąt θ między osią z, promieniem r.
Jako że wektory swobodne mają tą samą długość, kierunek i zwrot to znaczy że punkt zaczepienia
wektora nie ma znaczenie dopóki ten warunek jest spełniony?
30 sty 15:23
Wilczan: Współrzędne w układzie sferycznym to promień r, kąt φ między osią x, a rzutowaniem r na
płaszczyznę z=0, oraz kąt θ między osią z, promieniem r.
Jako że wektory swobodne mają tą samą długość, kierunek i zwrot to znaczy że punkt zaczepienia
wektora nie ma znaczenie dopóki ten warunek jest spełniony?
30 sty 15:27