magiczne kwadraty
marysia: Do uzupełnienia są 'magiczne kwadraty' ( 2 osobne zadania ), tak aby suma liczb w pionie,
poziomie i po przekątnej była identyczna.
To jest moje zadanie domowe, chodzę do 5 klasy podstawówki.
Pomóżcie proszę. Dla Was to pewnie łatwizna. W miejscu x należy wpisać liczby.
X 2 X X X X
X X 6 X 5 5
X 6 1 X 2 2
29 sty 18:51
wredulus_pospolitus:
na pierwszy plan robimy drugi przypadek:
X X X
X 5 5
X 2 2
Z głównej przekątnej (lewa góra − prawy dół) mamy X + 5 + 2 ... tak samo z Kolumny 2 i kolumny
3
stąd wniosek ,że liczby w pierwszym wierszu muszą być IDENTYCZNE

... oznaczmy je jako 'a'
a więc mamy:
a a a
X 5 5
X 2 2
a więc: a + 5 + 2 = 3a −> a = ...
no to teraz bez problemu uzupełnisz pozostałe dwie liczby ... prawda

na koniec sprawdź czy
się wszystko zgadza
29 sty 18:56
marysia: a = 3,5

ale z drugim już tak łatwo nie jest..
29 sty 19:13
wredulus_pospolitus:
troszeczkę trudniej ... ale też się da zrobić ... popatrzmy
(zamiast 'X' będę pisał literki)
a 2 b
c d 6
e 6 1
więc mamy:
2 + d + 6 = ....
b + 6 + 1 = ....
e + 6 + 1 = ....
wnioski:
b = e
d = (b−1)
czyli mamy:
a 2 b
c (b−1) 6
b 6 1
i patrz 'druga' przekątna (od prawej góry do lewego dołu)
b+b+(b−1) = ....
i robisz to samo co w tamtym podpunkcie
29 sty 19:16
wredulus_pospolitus:
chwila chwila ... sprawdź dokładnie w zadaniu ... czy OBIE przekątne mają być równe ... bo w
tym drugim zadaniu wychodzi ta 'druga' przekątna 'zle' co psuje cały kwadrat
29 sty 19:17
marysia: właśnie.. właśnie..
nauczyciel narysował nam to na tablicy i powiedział, że wszystkie sumy w poziomie, pionie i po
przekątnych mają być identyczne..
ale teraz widzę, że przecież 3x2=6, 3x5=15 a 3x3,5=10,5
..
29 sty 19:25
marysia: to chyba nie jest do rozwiązania
X X X
X 5 5
X 2 2
29 sty 19:28
wredulus_pospolitus:
no to jutro ładnie napiszesz to co ja napisałem i mu pokarzesz, że 'druga' przekątna wychodzi
inaczej ... więc jest brak rozwiązań

teraz dokończ pierwszy przykład i sprawdź czy wychodzi dobrze ... jeżeli nie ... to także i
tutaj mu rozrysujesz to tak i pokażesz że niestarannie podaje zadania
29 sty 19:30
marysia: dziękuję. w każdym razie mam motywację, żeby zabrać głos. zazwyczaj brak mi odwagi.
dziękuje
29 sty 19:48
jezowj: wredulus pospolitus. Mam podobny problem. Czy mogę prosić ciebie o pomoc i wyjaśnienie?
18 maj 21:22
jezowj: Jest to także zadanie domowe. Oto treść zadania:
Wstaw właściwą liczbę w miejsce znaku zapytania. Oto warianty odpowiedzi:
A. 5; B. 8; C. 24; D. 3
Kwadraty trzy na trzy wyglądają tak (X − pusta komórka):
35 X 7 8 X 1 12 X 4 9 X 3
X 13 X X 14 X X 6 X X ? X
4 X 2 2 X 3 3 X 1 2 X 1
18 maj 21:32