n
Radek:
mam rozwiązać równanie
cos2x−2=3sinx
po przekształceniach wyszło
sinx=−1
| | π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
w odpowiedzi mam inne wyniki ?
29 sty 18:50
Radek:
?
29 sty 18:56
52: ja bym dał
| | π | | π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ ,k∊C |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
29 sty 19:01
52: A co masz w odp. ?
29 sty 19:01
Radek: | | π | | π | |
tylko − |
| +2kπ i − |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | |
Czemu moje jest źle ?
29 sty 19:03
52: | | π | |
hmm no tak − |
| +2kπ bo przecież sinx=−1 to rozumiem... |
| | 2 | |
| | 7π | |
ale czemu nie ma |
| +2kpπ to nie wiem... |
| | 6 | |
| | π | | 1 | |
A czemu masz źle no sinx=1 to wtedy masz |
| +2kπ no i masz sin x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
rozjaśniłem ?
29 sty 19:06
52: Dobra poszperałem w zeszyt i nadal upieram się przy mojej odpowiedzi.
| | π | |
tylko tam powinno być x=− |
| +2kπ , ∊C |
| | 2 | |
Innej opcji nie ma...
Niech ktoś jeszcze wypowie się na ten temat.
29 sty 19:12
Radek: ok
29 sty 19:14
zawodus: powinny być 3 typy rozwiązań...
29 sty 19:33
Radek: ?
29 sty 19:33
52:
29 sty 19:35