pochodna fizyka
meyk: Mogę prosić kogoś o policzenie pochodnej z tego wyrażenia? Niestety mi nie wychodzi, nie wiem
dlaczego...
y(x,t)=0,1cos (5πx +30πt+π6)
mam obliczyć prędkość dla t=2s i x=2,1
liczę z tego pochodną i wychodzi mi:
= −0,1sin(5πx +30πt+π6)(5π+30π<−−−− pochodna z tego nawiasu pierwszego, tylko tu nie mam
pewnosci)
i wychodzi mi −0,1sin(221,48) * 35π
sinus wychodzi prawie 0,999 czyli prawie 1
−0,1*35π= −10,99 ms
a powinno wyjść −8,2ms...
Prawie na pewno robię błąd przy liczeniu tej pochodnej, proszę o pomoc
29 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
chwila chwila ... pochodną 'po czym' liczysz
29 sty 18:50
meyk: No własnie nie bardzo wiem po czym się w takim przypadku liczy... zgaduje, że po t, ale sam już
teraz nie wiem.
29 sty 19:43
meyk: Ogólnie treść zadania jest taka:
Równanie fali ma postać y(x,t)=0,1cos (5πx +30πt+π6)
jaka jest prędkość cząstki znajdującej się w odległości 2,1m w chwili t=2s ?
29 sty 19:47
meyk: Pomoże ktoś rozwiązać to zadanie

Bardzo mi potrzebne
30 sty 07:18