m
Radek:
Jak rozwiązać taki układ równań
5|x|+3x=3y+3
|4y+9x|=6y
jakie warunki dla drugiego modułu ?
29 sty 18:38
wredulus_pospolitus:
no niestety ... najprościej będzie to graficznie rozwiązać (a raczej wykazać że nie ma
rozwiązań)
29 sty 18:42
Radek:
To graficznie tym bardziej nie dam sobie rady
1 jeszcze zrobię ale drugi nie.
29 sty 18:43
wredulus_pospolitus:
druga równość pokazuje, że oczywistą oczywistością jest y≥0 (bo w przeciwnym razie ... to
równanie nie ma sensu)
czyli de facto masz tylko warunek: x≥0 lub x<0
29 sty 18:43
Radek: ale tam mam jeszcze y ?
29 sty 18:45
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ... masz warunek:
x≥0 i y≥0
x<0 i 9y≥−4x
x<0 i 0≤9y<−4x
29 sty 18:46
Radek:
Dziękuję.
29 sty 18:50
PW:
5|x| = 3(y−x+1)
|4y+9x| = 6y
Widać, że jeśli są rozwiązania, to prawa strona drugiego z równań musi być liczbą nieujemną,
rozwiązań należy więc szukać wśród takich par (x,y), w których
(1) y > 0 *)
Dzieląc drugie równanie stronami przez y >0 otrzymamy
| | x | | x | |
skąd 4 + 9 |
| = 6 lub 4 + 9 |
| = −6, |
| | y | | y | |
| | x | | 2 | | x | | 10 | |
czyli |
| = |
| lub |
| = − |
| . |
| | y | | 9 | | y | | 9 | |
| | 2 | | 10 | |
W pierwszym wypadku mamy x = |
| y >0, w drugim x = − |
| y < 0. Korzystając z tych |
| | 9 | | 9 | |
ustaleń zauważamy, że pierwsze równanie ma postać
| | 2 | | 10 | | 10 | |
8 |
| y = 3y + 3 lub |
| y−3 |
| y = 3y +3 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 11 | | 47 | |
− |
| y = 3 lub − |
| y = 3, |
| | 9 | | 9 | |
co w obydwu wypadkach prowadzi do wniosku, że y < 0 − sprzecznego z (1).
Odpowiedź: Układ równań nie ma rozwiązań.
*) Pomijamy y=0 z uwagi na fakt, że dla y=0 układ ma postać
5|x|+3x = 3
|9x| = 0,
rozwiązań nie ma − co widać w sposób oczywisty.
29 sty 19:37