Ulamki
5 klasista: 645 − ?5 = 715
313 − ?5 = 225
co wstawic w miejsce "?"
29 sty 18:38
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 4 | |
7 |
| − 6 |
| = ... no ile to się równa  |
| | 5 | | 5 | |
więc co ma być zamiast '?'
29 sty 18:50
5 klasista: 25
a to 2?
29 sty 18:55
5 klasista: a czy to mozna tak bo w zadaniu mam tylko uzupelnic myslniki nie moge przenosic?
29 sty 18:57
wredulus_pospolitus:
no niestety nie ... zauważ że masz:
| | ? | | 2 | |
− |
| = |
| .... więc co ma być za '?'  |
| | 5 | | 5 | |
ale przecież możesz sobie 'z boku na kartce' tak zapisać, prawda

29 sty 18:58
5 klasista: mozesz powiedziec jak to zrobic
29 sty 19:05
5 klasista: w pierwszym 105
29 sty 19:11
PW: Na pytanie "co wstawić w miejsce ?"? najlepiej odpowiedzieć: x − i rozwiązać równanie
z niewiadomą x.
29 sty 19:49
5 klasista: che wytluaczenie zadan a nie mowienie co wstawic..
29 sty 19:53
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci jak zrobić i PRAWIE zrobiłeś ... po czymś się poddałeś/−aś i teraz czekasz na
gotowca
29 sty 19:54
5 klasista: czekam na dokladne wyjasnienie
29 sty 19:58
wredulus_pospolitus:
ale wyjaśnienie czego

konkretnie czego nie rozumiesz
29 sty 19:59
PW: Zaraz mnie coś trafi. Zapisz liczby w postaci "ułamków niewłaściwych", to zobaczysz.
29 sty 20:00
Marcin: 5 klasista oznacza podstawówkę?
29 sty 20:01
5 klasista: tak! 10lat
29 sty 20:07
PW: Opanowałeś trudną sztukę obsługi komputera, a z ułamkami sobie nie radzisz? To może odejdź od
komputera i skup się na rzeczach podstawowych. Myślę, że Twoi rodzice powinni to przeczytać.
29 sty 20:09
5 klasista: chce sie dowiedziec jak to zrobic a to chyba dobrze. szkoda ze nie ma nikogo kto by powiedzial
jak to rozwiazac
29 sty 20:12
kika: | | ? | | 6 | | 4 | |
− |
| =6 |
| −6 |
| i teraz będziesz wiedział |
| | 5 | | 6 | | 5 | |
29 sty 20:16
29 sty 20:17
wredulus_pospolitus:
czyli:
| | ? | | 2 | |
− |
| = |
| i to jest ok ... |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | |
... a teraz co należy wstawić za '?' aby po lewej stronie było + |
| |
| | 5 | |
29 sty 20:20
kika: a może w 5−klasie
| 34 | | ? | | 36 | |
| − |
| = |
| i już widzisz |
| 5 | | 5 | | 5 | |
29 sty 20:23
5 klasista: w ksiazce mam napisane tak jak napisalem na poczatku i mam puste kratki tylko tam gdzie ?" nie
mozno wstawic tam ulamkow tylko jedna liczbe
29 sty 20:28
Marcin: Bo nie masz wstawić ułamków. Wyjdzie −2
29 sty 20:30
Mila:
Po pierwsze trzeba być grzecznym.
Po drugie przepisać treść zadania dokładnie.
2)
| | 6 | | 4 | | 2 | | 5 | |
2 |
| − |
| =2 |
| pożyczyłam 1 całość, czyli |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
W pierwszym natomiast trzeba dodać, bo chyba ujemnych liczb jeszcze nie masz?
Czy tam ma być znak oddejmowania w pierwszym przykładzie?
29 sty 20:40
5 klasista: nie wiem czy moge tam wstawic −2 nie robilismy takiego czegos jeszcze.
a ten 2 przyklad jak zrobic?
29 sty 20:41
5 klasista: rozumiem 2.
pierwsze tak jak napisalem wyzej
29 sty 20:43
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... '−2' masz wstawić ... i to jest prawidłowa odpowiedź
29 sty 20:43
Marcin: Bez sensu. Skoro wychodzi −2, a Ty tego −2 wstawić nie możesz, bo jeszcze tego 'nie robiliście'
29 sty 20:45
5 klasista: dzieki
29 sty 20:47