.
Piotr 10: W czworościanie ABCD długość krawędzi |AB|=6, |CD|=2 a pozostałe krawędzie mają tę samą długość
równą 4. Oblicz objętość oraz sumę kwadratów cosinusów kątów nachylenia krawędzi bocznych do
płaszczyzny podstawy ABC.
Gdzie będzie leżał spodek wysokości ostrosłupa i dlaczego?
29 sty 18:37
Piotr 10: Hmm ?
29 sty 18:50
zawodus: dobrze przepisałeś treść?
29 sty 18:58
Piotr 10: Yhym 100%
29 sty 18:59
Piotr 10: Nie wiem jak ten środek znaleźć, może ten czworościan jest symetryczny ?
29 sty 19:00
Mila:
No to jest piękne zadanie.
Spodek będzie leżał na wysokości ΔABC, który jest równoramienny : 6,4,4.
Zrób rysunek z oznaczeniami.
29 sty 19:03
zawodus: jest symetryczny

sporo liczenia jest

Wysokość znajduje się na wysokości podstawy trójkąta ABC. Można oznaczyć ją CD
29 sty 19:03
zawodus: ale posiadam nawet odpowiedź jakby co... tylko pokażę po skończeniu przez ciebie
29 sty 19:04
Mila:
Czworościan ma płaszczyznę symetrii przechodzącą prrzez D i wysokość ΔABC opuszczoną na AB.
29 sty 19:05
Piotr 10: Nie wiem czy dzisiaj to zrobię, bo mam dość już tych ostrosłupów..
A możecie mi powiedzieć czy zadania z walcami, stożkami i kulami są łatwiejsze niż ostrosłupy

Czy ciężko określić ?
29 sty 19:05
zawodus: Wpisywanie kuli i opisywanie jest najtrudniejsze. Reszta jest prosta.
29 sty 19:06
Piotr 10: Bo na razie to z ostrosłupami średnio mi idzie.
29 sty 19:07
wredulus_pospolitus:
Piotr ... na dobrą sprawę te wszystkie zadania sprowadzają się do dwóch rzeczy:
1) dobry rysunek (+ umiejętność wyobrażenia sobie tego w 3D)
2) zauważenia trójkątów prostokątnych
opanujesz te dwie rzeczy ... każde zadanko będzie 'do pyknięcia'
29 sty 19:08
zawodus: tylko wyobraźnia 3D to zaawansowana umiejętność
29 sty 19:09
Piotr 10: No może dla Ciebie to tak, ale myślałem na początku, że stereometria nie będzie taka trudna, bo
lubię geometrię analityczną i geometrię na płaszczyźnie, a tu się okazało, że jednak jest dla
mnie trudna. W szczególności ostrosłupy,
29 sty 19:11
wredulus_pospolitus:
Piotr ... spokojnie ... przerobisz 30 zadań z ostrosłupów to będzie je 'pykał' z zamkniętymi
oczami, wyobrażając sobie dokładnie jak przecinają daną figurę płaszczyzny czy inne rzeczy
które się mogą tam pojawiać
29 sty 19:13
zawodus: Piotrek, a może chcesz to zadanie? już je kiedyś widziałem w necie...
29 sty 19:16
Piotr 10: Już przerobiłem ponad 30 dobre, i co prawda chyba już lepiej to ogarniam. Zadania z ostrosłupów
z matur CKE wydają mi się łatwiejsze niż te co robię. Tamte zadania nie sprawiały mi aż dużego
problemu w porównaniu do tych co przerabiam
29 sty 19:23
Piotr 10: zawodus nie nie, sam spróbuję jutro zrobić, bo muszę zająć się innymi przedmiotami, także
dziękuję wam za pomoc.
29 sty 19:25
zawodus: spoko jak chcesz

jak coś to pisz
29 sty 19:34
Piotr 10: zawodus jeśli posiadasz odpowiedź to jakbyś mógł sprawdź moje wyniki:
V=2
√6
Zaś suma kwadratów cosinusów kątów nachylenia krawędzi bocznych do
| | 5 | |
płaszczyzny podstawy ABC wynosi S= 1 |
| |
| | 7 | |
30 sty 16:44
Mila:
Wczoraj policzyłam, wyrzuciłam kartkę, jak kolega nie napise, to policzę jeszcze raz.
30 sty 17:31
Piotr 10: OK
30 sty 17:52
Mila:

DE=CE=
√7
ΔCED− Δ równoramienny
| | 2√6 | |
H=|OD|= |
| z porownania pola ΔCED |
| | √7 | |
P
ΔABC=3
√7
V=2
√6
30 sty 18:10
Piotr 10: Wyszło, super
30 sty 18:17