f(x)=sinx dziedzina Pomoze ktos
MateK: Określ D+, W+, czy jest różnowartościowa, czy jest na R
Mrówka: Dziedzina to cały zbiór liczb rzeczywistych bo za x możesz podstawić wszystko, czyli D=R
Zbiór wartości to przedział [−1,1] bo wartości czyli y będa tylko miały wyniki w tym przedziale
Nie jest różnowartościowa, bo dla takich samych y istnieją różne x, takie że f(x1)=f(x2), a x1
nie równa się x2, np wartość 0 (y=0) przyjmuje choćby dla x = 0, ale też dla x = π , więc sa
to równe x a wartości dla nich jak policzymy to wyjda takie same
Nie jest na R, bo pierwszym warunkiem, żeby w ogóle sprawdzac czy jest na R to by musiało być
że zbiór wartości jest R, a tu nie jest