lalek: Witam, mam pytanie.
Dlaczego w takim zadaniu : Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania x2−mx+2=0
należą do przedziału <0;3> trzeba podawać warunek na wierzchołek

Będę wdzięczny za pomoc, ważne
29 sty 18:37
wredulus_pospolitus:
nie trzeba ... ale najłatwiej jest właśnie zauważyć, że aby oba rozwiązania tegoż równania były
w danym przedziale, to wierzchołek paraboli f(x) = x
2−mx+2 musi być (ale to nie jedyny
warunek) wewnątrz tegoż przedziału ... bo w końcu jedna rozwiązanie będzie 'na lewo' od
wierzchołka, a drugie 'na prawo'
29 sty 18:40
lalek: czyli kiedy koniecznie trzeba pisać warunek na p
29 sty 18:41
wredulus_pospolitus:
nigdy NIE TRZEBA ... aczkolwiek ... korzystając właśnie z tego warunku baaardzo sobie ułatwiasz
sprawę
to tak samo jakbyś się zapytał/−a kiedy trzeba zapisać, że 2+2 = 4 .... nie trzeba ... może to
| | {√2} | |
zapisać np. 2+2 = ( |
| )2 ... tylko 'po co' ... skoro łatwiej (i szybciej) jest |
| | cos45o | |
napisać 4
29 sty 19:01