Rachunek prawdopodobieństwa
Ania 95 : Proszę, pomocy

Marek ma wziąć udział w konkursie, w którym będzie odpowiadał na pytania z biologii lub chemii.
Wybór przedmiotu będzie dokonany przez losowanie. Jeżeli zostanie wylosowana biologia, to
prawdopodobieństwo zdarzenia, że Marek zdobędzie nagrodę jest równe 0,5, a jeżeli będzie to
chemia to prawdopodobieństwo zdarzenia jest równe 0,9. Jakie jest prawdopodobieństwo
zdarzenia, że Marek zdobędzie nagrodę?
29 sty 17:33
Janek191:
P( A) = 0,5* 0,5 + 0,5*0,9 = 0,25 + 0,45 = 0,7
29 sty 18:19