równianie wielomianowe z parametrem
doris: 1.Wyznacz wszystkie wartości parametru k tak, aby równanie x
3 + kx
2 + 4x = 0 miało trzy
rozwiązania nieujemne.
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
4 − (m+1)x
2 + 1 = 0
Byłabym wdzięczna jakby ktoś wytłumaczył, jak rozwiązywać takie zadania
29 sty 17:29
Lorak: W drugim trochę treść Ci ucięło
29 sty 17:35
pigor: ..., nie skończyłaś i dopisz co

... w drugim równaniu
29 sty 17:35
doris: ma cztery różne rozwiązania.

sorki
29 sty 17:39
doris: powiedzcie mi czy dobrze myślę.
dot. zadania 1
x3 + kx2 + 4x = 0
x(x2 + kx + 4) = 0
x = 0 v x2 + kx + 4 = 0
Żeby były trzy różne pierwiastki oprócz tego pierwszego czyli 0, drugie równianie musi mieć 2
rozwiązania, czyli delta musi wyjśc > 0
czyli delta = k2 − 16
czyli k2 − 16 > 0
a więc k>4 v k<−4
29 sty 17:46
doris: i dalej nie wiem co robić
29 sty 17:47
zawodus: 2.
podstawienie x2=t
warunki dla t
Δ>0
t1*t2>0
t1+t2>0
i liczysz.
29 sty 17:49
Marcin: Czy w pierwszym zadaniu moze byc brany pod uwage pierwiastek dwukrotny
29 sty 17:52
doris: myślę,. że może
29 sty 17:53
PW: Nie, rozwiązania to nie pierwiastki wielomianu.
Przykład. Wielomian
W(x) = (x−5)3
ma pierwiastek potrójny (niektórzy mówią niedbale "trzy jednakowe pierwiastki", ale równanie
W(x) = 0
ma jedno rozwiązanie x0=5.
Jeżeli więc pojawia się liczba mnoga − równanie ma dwa (trzy) rozwiązania, to oznacza, że
rozwiązaniami są dwie (trzy) liczby − nie trzeba tu dodawać "różne".
29 sty 18:17