ln 1.01
a: mam pytanie czy to zadanie jest poprawnie rozwiązane
ln1.01 ile to jest w przybliżeniu metodą różniczki zupełnej
wzór f(x0+delta x)= f'(x0)*delta x+f(x0)
za x0 =1
delta x=0.01
fx=lnx
czyli f(1)=ln1=0
po podstawieniu do wzoru otrzymamy
f(1.01)=1*0.01+0=0.01?
29 sty 17:28
Ada: Zawsze możesz sprawdzić na kalkulatorze, czy wychodzi podobnie (kalkulator robi podobną
operację w środku).
29 sty 17:47
a: wiem i wyniki się różnią ale nie mogę zauważyć gdzie robię błąd
29 sty 17:51
Ada: Nie. Mój kalkulator pokazuje:
ln(1,01)=0,0099≈0,01
Kalkulator rozwija się po prostu dalej, dlatego ma dokładniejszą odpowiedź, ale to jest różnica
mniejsza niż dx rzędu 4*10−5
29 sty 17:58
a: ok dzięki za odpowiedź. zapomniałem że mój wynik jest już zaokrąglony
29 sty 18:05