delta
flores: czy można policzyć deltę z −2x
4+4x
2=0
29 sty 17:26
Marcin: Musiałbyś podstawić x2=t i wtedy dostajesz rownanie kwadratowe
29 sty 17:31
Marcin: Ale w tym przykładzie lepiej wyciągnąć −2x2 przed nawias
29 sty 17:31
flores: i po wyciągnięciu obliczyć deltę z nawiasu?
29 sty 17:33
Lorak: −2x2(x2−2)=0
−2x2=0 lub x2−2=0
...
29 sty 17:38
flores: czyli rozwiązaniem jest 0, √2 i −√2?
29 sty 17:41
Lorak: tak.
29 sty 17:42
flores: a w przykładzie
dobrze myślę? co zrobić dalej?
29 sty 17:46
Marcin: *(x+1)

. Później wyciągasz przed nawias x
2 i masz wynik
29 sty 17:49
Marcin: I oczywiście x≠−1
29 sty 17:50
flores: rozwiązania to: 0 i −1?
29 sty 17:52
flores: czyli tylko 0?
29 sty 17:53
Marcin: x3+x2=3x2 ⇒ x3−2x2=0 ⇒ x2(x−2)=0
29 sty 17:57
flores: a więc 0 i 2?
29 sty 17:59
Marcin: Tak
29 sty 18:00
flores: dziękuję
29 sty 18:00
5-latek: jesli masz rownanie dwukwadratowe mozesz od razu liczyc delte
30 sty 00:18