ciagi
Karolina: Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a11 = 16 i a23 = 40. Uzasadnij ze ciag bn = 3an
jest
ciagiem geometrycznym i wyznacz q tego ciągu . ( ma wyjsc q = 9 a mi wychodzi 3 ) Z równan
16 = a1 + 10 r i
40 = a1 + 22r
wyszlo r = 2 i a1 = −4 , jak wyznaczyc bn ? i q ?
29 sty 17:19
Marcin: Podstaw teraz różnicę i wyraz pierwszy do wzoru ogolnego ciagu arytmetycznego.
29 sty 17:35
Marcin: Nastepnie dzielisz bn+1/bn
29 sty 17:37
Janek191:
a
1 = − 4 r = 2
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = − 4 + ( n −1)*2 = − 4 + 2n − 2 = 2n − 6
oraz
b
n = 3
2n − 6
b
n + 1 = 3
2*( n +1) − 6 = 3
2n − 4
| | 32n −4 | |
b n + 1 : bn = |
| = 32 = 9 = q |
| | 32n − 6 | |
29 sty 17:42
Karolina: z tego dzielenia wychodzi mi 3 a nie 9
29 sty 17:42
Karolina: dzieki janek
29 sty 17:44
Janek191:
32n − 4 : 3 2n − 6 = 3 2n − 4 − ( 2n − 6) = 32 = 9
29 sty 17:49