Stożek
Madzia: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni a pole powierzchni bocznej jest równe 8 pi cm2.
Oblicz objętość tego stożka.
29 sty 16:58
zawodus: wzory na pole i objętość były?
29 sty 17:02
dero2005:

P
b = πrl = 8π
2r = l
8π = 2πr
2 ⇒r =
l =
h =
√l2 − r2 =
29 sty 17:04
Janek191:

P
b = π r*l = 8 π cm
2 / : π
r*l = 8
oraz
| r | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ r = 0,5 l |
| l | |
czyli
0,5 l*l = 8 ⇒ 0,5 l
2 = 8 ⇒ l
2 = 16 ⇒ l =
√16 = 4
l = 4 cm
r = 0,5 * 4 cm = 2 cm
Objętość stożka
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
V = |
| Pp *h = |
| π r 2*h = |
| π *22 *2√3 cm = |
| √3 π cm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
===============================================
29 sty 17:12