zadanie
Mateusz: Pomoże ktoś? Liczba n jest najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą równanie
2*|x+57|= |x−39|
Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności liczby |n| .
29 sty 16:32
zawodus: rozwiąż równanie najpierw
29 sty 16:35
Mateusz: no a potem?
29 sty 16:36
zawodus: a potem szukasz najmniejszej liczby całkowitej, która należy do zbioru rozwiązań.
29 sty 16:38
pigor: ... wyszło n= −54 i nie wiem o co chodzi
z tym kodowaniem, ale może = 0*100−5*10−4*1 = −054
29 sty 16:44
pigor: ... ale teraz widzę, że nie doczytałem polecenia
i mam wąty co do mojej odpowiedzi

,
29 sty 16:47
Mateusz: czyli jak to ma być?
29 sty 17:29
29 sty 17:37
Marcin: n ma wyjsc −153
29 sty 17:43
pigor: ..., już wiem, gdzie się kopnąłem, a więc np. tak :
2|x+57|=|x−39| ⇔ (x<−57 i 2(−x−57)= −x+39) v (−57≤ x ≤39 i 2(x+57)= −x+39) v
v (x >39 i 2(x+57)=x−39) ⇔
⇔ (x<−57 i −2x−114= −x+39) v (−57≤ x ≤39 i 2x+114= −x+39) v (x >39 i 2x+114=x−39) ⇔
⇔ (x<−57 i x= −153) v (−57≤ x ≤39 i 3x= −75) v (x >39 i x= −135) ⇔
⇔
x=−135 v x∊∅ v x∊∅ ⇔
x= −153 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 sty 18:09
pigor: ... więc
|n|= |x|= |−153|=
153 .
29 sty 18:11