logarytm
abcx: | | π | | π | |
ln|sin( |
| )| − ln|sin( |
| )| = ? |
| | 3 | | 4 | |
| | √3 | | √2 | | √3 | | √2 | | √3 | | 2 | |
= ln| |
| | − ln| |
| | = ln| |
| : |
| | = ln| |
| * |
| | = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | √2 | |
| | √3 | | √6 | |
ln| |
| | = ln| |
| | gdzie w tych obliczeniach jest błąd, bo odpowiedź ma wyjść |
| | √2 | | 2 | |
29 sty 16:15
pigor: ... nie widzę błędu , ale ciekawi mnie ta wartość bezwzględna, która oznacza, że
musiało być coś wcześniej, a więc pokaż mi jak wyglądało to wyrażenie ...

ab owo
29 sty 16:57
abcx: A bo to całka była oznaczona
| | π | | π | | xdx | |
na górze |
| , na dole |
| ∫ |
| |
| | 3 | | 4 | | sin2x | |
wyszło mi −xctgx + ln|sinx| + c
| | π | | π | |
I jak liczę teraz te wartości od |
| i |
| to reszta wychodzi dobrze, tylko ten |
| | 3 | | 4 | |
logarytm się nie zgadza
29 sty 17:08
pigor: ...., no to liczę moduł (kreski || możesz pominąć bo logarytmujesz liczby > 0
| | xdx | |
∫ |
| = −xctgx+lnsinx | od π4 do π3= F(π3) − F(π2)= |
| | sin2x | |
= −
π3ctg
πx+lnsin
π3− (−
π4ctg
π4+lnsin
π4)=
= −
π3ctg
π3+lnsin
π3+
π4ctg
π4−lnsin
π4)=
= −
π3*
13√3+ln
12√3+
π4*1−ln
12√2=
faktycznie chyba masz złą odp. ..
29 sty 17:33