Proszę o potwierdzenie
niechsiestanie: Wiadomo, że
x2 + xy + y2 = 4
oraz
x4 + x2y2 + y4 = 8
,wyznacz
x6 + x3y3 + y6.
Otrzymałem wynik 81, mogę prosić o potwierdzenie go, a jeśli okaże się niepoprawny o
nakierowanie na właściwą odpowiedź?
.
29 sty 16:03
Basia:
x2+y2 = 4−xy
x4+x2y2+y4 = (x2+y2)2 − x2y2 = 8
(4−xy)2 − x2y2 = 8
16 − 8xy + x2y2 − x2y2 = 8
8 = 8xy
xy = 1
stąd xnyn = (xy)n = 1 dla dowolnego n
x2+y2 = 3
x4+y4 = 7
(x2+y2)(x4+y4) = 21
x6 + x2y4 + y2x4 + y6 = 21
x6 + x2y2y2 + x2x2y2+y6 = 21
x6 + (x2y2)y2 + x2(x2y2)+y6 = 21
x6 + y2+x2+y6 = 21
x6 + 3 + y6 = 21
x6 + y6 = 18
x6+x3y3+y6 = 19
sprawdź czy się gdzieś nie pomyliłam
29 sty 16:15
niechsiestanie: Sprawdziłem i bardzo dziękuję.
29 sty 16:34