,
Piotr 10:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie 6 i ramieniu 7. Wszystkie ściany
boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45
0. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
to tak:
h− wysokość trójkata ABC opuszczona na bok AB
h
2=7
2−3
2=40
h=2
√10
IASI=R − promień okręgu opisanego na trojkacie ABC
?
29 sty 16:01
KUZDE: no nie, sciany boczne sa nachylone do plaszczyzny podstawy u cb jest to krawedz boczna
29 sty 16:07
Piotr 10: Sorki, ''Wszystkie krawędzie boczne'' tak powinno być
29 sty 16:08
zawodus: Piotrek jakiego masz worda?
29 sty 16:15
Piotr 10: 2007
29 sty 16:16
zawodus: wyślę ci coś a ty mi powiesz czy działa
29 sty 16:17
Piotr 10: ok. a możesz sprawdzić mi te zadanie ?
29 sty 16:17
29 sty 16:19
wylf: promien daj jako CS
29 sty 16:21
Piotr 10: zawodus działa
29 sty 16:21
zawodus: obraca się? rysunek?
chyba źle policzyłeś promień...
29 sty 16:22
Piotr 10: To jak z tym zadaniem w końcu
29 sty 16:23
Piotr 10: W zadaniu zamiast '' Wszystkie sciany boczne'' powinno być ''wszystkie krawedzie boczne'''
29 sty 16:24
zawodus: | | 21√10 | |
mnie promień wychodzi |
| |
| | 20 | |
29 sty 16:26
Piotr 10: | | 6*7*7 | | 49√10 | |
R= |
| = |
| |
| | 4*6√10 | | 40 | |
?
29 sty 16:28
Godzio:
Teraz promień jest ok
29 sty 16:30
zawodus: ok moja pomyłka. Promień wynosi tyle co piszesz
29 sty 16:31
Piotr 10: dobra dziękuję
29 sty 16:34