funkcja kwadratowa
Oli:

podaj wzór funkcji kwadratowej f. (Te odległosci troche nie rowne, ale wszystko dobrze
zaznaczylam)
29 sty 15:36
J: Miejsca zerowe: x=−1 oraz x=5 ; W(2,6)
29 sty 15:41
Basia:
W(2;6)
f(x) = a(x−2)
2+6
poza tym f(5) = 0 stąd
0 = a(5−2)
2 + 6
0 = 9a+6
9a = 6
| | 2 | |
f(x) = |
| (x−2)2+6 = .............................. dokończ |
| | 3 | |
29 sty 15:41
Oli: wzor ma wygladac tak: f(x)=−
23x
2+
83x+
103 tylko nie wiem jak do tego dojsc, moze
mi ktos wytlumaczyc krok po kroku?
29 sty 15:42
Oli: no to wychodzi
23x
2 +6, a nie to ma wyjsc..
29 sty 15:49
Oli: a nie, przepraszam, pomylka
29 sty 15:50
J: | | 6 | | 2 | |
0=9a+6 ⇔ a = − |
| ⇔ a = − |
| |
| | 9 | | 3 | |
29 sty 15:51
J: | | 2 | |
f(x) = − |
| (x2 − 4x +4) + 6 i teraz policz to dostaniesz to co w odpowiedzi. |
| | 3 | |
29 sty 15:56
Oli: ok, juz do tego doszlam, dziekuje
29 sty 15:58