równanie
spaa: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie log2x+log2(x−m)=log2(3x−4) ma
dwa różne pierwiastki rzeczywiste. proszę o pomoc. wynik powinien wyjść(1; 1 13)
29 sty 14:55
Bizon:
x(x−m)=3x−4
... i licz
29 sty 15:01
J: I dodatkowo; x>0 i 3x − 4 > 0
29 sty 15:05
Bizon:
a x−m to nie

?
29 sty 15:07
J: Uciekło
29 sty 15:08
zawodus: jak wynik powinien wyjść to pewnie wyjdzie... na kawę herbatę? może lody...
29 sty 15:21
spaa: właśnie nie wychodzi
wynik ktory wychodzi to (−nieskończoności;−7) suma (1; 4/3)
29 sty 15:23
Bizon:
... no a po co
J podaje Ci założenia dla liczb logarytmowanych

?
29 sty 15:31
spaa: z uwzględnieniem tych warunków tak wychodzi!
29 sty 15:33
spaa: pomoże ktoś?
29 sty 15:44
Marcin: Daj jeszcze chwile
29 sty 15:48
Marcin: Oba pierwiastki musza byc dodatnie
29 sty 15:49
Marcin: Czyli suma pierwiastkow i iloczyn pierwiastkow maja byc dodatnie
29 sty 15:49
pigor: ..., zauważ, że z danego równania i definicji logarytmu
masz kolejno np.
x(x−m)=3x−4 i x>0 i x−m>0 i 3x−4>0 ⇔ x
2−mx−3x+4=0 i x>0 i x>
43 i x>m ⇔
⇔ x
2−(m+3)x+4=0 i x>
43>m ⇒ dane równanie ma 2 różne
rozwiązania x ⇔ (m+3)
2−16>0 i
43>m ⇔
⇔ (m+3−4)(m+3+4)>0 i m<
43 ⇔ (m−1)(m+7)>0 i m<
43 ⇔
⇔ (m<−7 v m>1) i m<
43 ⇔
1< m< 43 ⇔
m∊(1; 113) .
29 sty 15:54
spaa: czyli plus do warunków −ba > 0 i ca>0 ?
29 sty 15:54
pigor: ..., po co toto
29 sty 15:58
spaa: wynika to z tego co Marcin napisal.
a dlaczego odrzucasz przedzial (−nieskonczonosci;−7)?
29 sty 16:00
pigor: ... no cóż, wszystkie odpowiedzi na twoje pytania znajdziesz
w moim rozwiązaniu (wielu nazywa go gotowcem), tylko zechciej
je przeczytać (przetrawić) krok po kroku dotąd, aż wszystko
stanie się zrozumiałe i proste jak ...

i ja mam tyle

:
29 sty 16:29