matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Rinn:
Wiadomo, że dla pewnego kąta ostrego α prawdziwy jest warunek: sinαcosα=1/3. Zatem wyrażenie W=sinα+cosα ma wartość
√
5
A.W =
3
√
15
B. W =
3
2
√
3
C. W =
3
√
3
D. W =
3
29 sty 14:13
ICSP:
sinx + cosx =
√
(sinx + cosx)
2
=
√
1 + 2sinxcosx
= ... dla kątów ostrych oczywiście.
29 sty 14:15