.
Piotr 10: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu 9. Dwie ściany boczne są prostopadłe do postawy
ostrosłupa, a dwie pozostałe ściany boczne są nachylone do podstawy pod kątem 600 i 300.
Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Można prosić o rysunek ?
29 sty 14:10
Piotr 10:

o to chodzi ?
29 sty 14:15
zawodus: ładnie
29 sty 14:19
Piotr 10: może ktos mi wytlumaczyc te zadanie, bo juz nie rozumiem tych katow w ogole ; /?
29 sty 15:32
zawodus:

mój talent...

teraz masz kąty i liczysz
29 sty 15:38
Piotr 10: eh i tak nie rozumiem

''Dwie ściany boczne są prostopadłe do postawy
ostrosłupa,'' tego w ogole nie umiem zaznaczyc
29 sty 15:40
Mila:

Podpowiedź.
a>b
α=60
o
β=30
o
a*b=9
Z tw. odwrotnego do tw. Pit. możesz sprawdzić , że ΔSAB jest prostokątny, ∡A=90
o
ΔSCB− Δprostokątny, ∡C=90
o
29 sty 15:43
zawodus: chwila coś sprawdzam
29 sty 15:43
Saizou :

ściany ABS i ADS są prostopadłe do podstawy
α=30
o β=60
o
29 sty 15:45
Piotr 10: A to ''Dwie ściany boczne są prostopadłe do postawy
ostrosłupa'' przy których wierzchołkach znajduje się ?
29 sty 15:46
Mila:

To, tak jakbyś z prostopadłościanu wykroił ostrosłup.
29 sty 15:47
Saizou : przecież napisałem które to ściany
29 sty 15:49
Mila:
15:43
ADS, CDS prostopadłe do podstawy.
29 sty 15:50
Saizou : Mila na pewno CDS
29 sty 15:52
zawodus: grzeczny byłeś w tym roku?
29 sty 15:53
Piotr 10: Dobra dzięki
29 sty 15:55
Mila:
Saizou, ustaliłam tylną i lewą boczną, tak dla mnie jest przejrzyściej.
Ty ustaliłeś inne ścianki , to daje inne konsekwencje.
29 sty 16:06
Saizou : Mila przepraszam, nie widziałem Twojego postu
29 sty 16:08
Mila:
29 sty 16:11