Relacje na zbiorach
michu: Zbiór: {(0,2),(1,3),(2,0),(3,1),(0,0),(1,1),(2,2),(3,3)}
Proszę o wytłumaczenie wraz z przykładami relacji, na liczbach podanych powyżej.
− zwrotność
− symetryczność
− przechodność
− słabo−antysymetryczna
− spójna
− równoważna
− porządkująca
29 sty 13:49
michu: ciągle szukam i staram się coś znaleźć, nie liczę na gotowe,
więc
−zwrotna xRx czyli (0,0),(1,1),(2,2),(3,3) czyli można powiedzieć, że ten zbiór ma relację
zwrotną? Czy wszystkie elementy muszą być zwrotne żeby móc powiedzieć, że jest zwrotna?
−symetryczna (0,2),(2,0),(3,1),(1,3) to samo pytanie up
29 sty 13:54
zawodus: na razie ok
29 sty 13:55
michu: Pytanko, czyli wystarczy jak jakaś relacja zachodzi, obojętnie na jakiej ilości par żeby nazwać
ją konkretną relacją?
− przechodnia (dla (x,y) (y,z) (x,z) czyli z mojego zbioru np. (0,2) (2,0) (0,0) ?
Czyli się zgadza, wszystkie elementy są , czyli jest także przechodnia.
29 sty 14:03
michu: − antysymetryczna ( aRb i bRa ) => a = b
czyli w moim zbiorze np. (1,3) i (3,1) = 1=3 czyli nie jest antysymetryczna
29 sty 14:10
michu: Nie rozumiem spójności, proszę o wytłumaczenie.
Relacja jest także równoważna (zwrotna,symetryczna,przechodnia)
29 sty 14:17