g.a
wioolka: Napisz równanie prostej rownoleglej i prostopadlej do l : y=13x−2 przechodzącej przez
punkt A(3,1)
29 sty 13:44
J: | | 1 | |
a) prosta równoległa ma postać: y = |
| x + b i przechodzi przez punkt A(3,1),czyli |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
1 = |
| *3 + b , stąd b = 0 i prosta ma równanie : y = |
| x |
| | 3 | | 3 | |
b) y = −3x + b i 1 = −3*3 + b ,stąd b = 10 i prosta : y = −3x + 10
29 sty 13:49
PW: wioolka, tak dla śmiechu powiem: popatrz, co napisałaś:
"równanie prostej równoległej i prostopadłej"
Takie zwierzę nie istnieje.
29 sty 15:53