granice
me: Znajdz granice ciagu:
| | (n+1)5 + (n+2)5 +(n+3)5 | |
lim |
| |
| | n5 + 45 | |
n→
∞
29 sty 13:11
wredulus_pospolitus:
podziel licznik i mianownik przez najwyższa potęgę 'n' w mianowniku
29 sty 13:13
me: nie rozumiem, tzn?
29 sty 13:23
wredulus_pospolitus:
| | n2+n+1 | |
limn−>∞ |
| = ... |
| | 3n2−7 | |
jakbyś to rozwiązał/−a
29 sty 13:27
me: z gory n2 wyciagnela i z dolu tez
29 sty 13:32
me: to w tamtym przykladzie musze rozpisac kazdy nawias do 5 potegi? czy co wyciagnac bo nie wiem
wlasnie
29 sty 13:33
me: i mam pytanie do czego dąży √n oraz czemu √1+ 3n daży do 1?
29 sty 13:37
wredulus_pospolitus:
√n −> +
∞
29 sty 13:38
Dżasta: bo liczba przez nieskończonośc daje 0, a 1+0 to 1, więc pierwiastek z 1 to 1

a pierwiastek z n dązy do nieskończoności
29 sty 13:39
me: a jesli mam U{3}{
√n(p{1+
3n +1) to jaka powinna byc graniaca?
w licznku 3 a w mianowkniku jest
∞ *(1+1)
29 sty 13:42
29 sty 13:44
29 sty 13:47
me: no tak i to wychodzi 3∞*2 ? czyli?
29 sty 13:49
OlekA: 0
29 sty 13:53
zawodus: 0
29 sty 13:54
me: czyli liczba przez ∞=0 i ∞*liczba tez 0 tak?
29 sty 13:56
me: a moze mi ktos jeszcze powiedziec jak zaczac ten przyklad co napisalam na samym poczatku?
29 sty 13:57
zawodus: pierwsze tak drugie nie.
29 sty 13:57
zawodus:
wreduluspospolitus:
podziel licznik i mianownik przez najwyższa potęgę 'n' w mianowniku
29 sty 13:58
wredulus_pospolitus:
∞*liczba =
∞ (ewentualnie
−∞)
29 sty 13:58
me: ok dzieki.
czyi dokladnie przez co mam podzielic?
29 sty 13:59
wredulus_pospolitus:
zawodus ... a co za problem

dzielimy przez n
5
| | (n+1)5 | | (n+2)5 | | (n+3)5 | |
licznik: |
| + |
| + |
| = |
| | n5 | | n5 | | n5 | |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | |
= ( |
| )5 + ( |
| )5 + ( |
| )5 = .... |
| | n | | n | | n | |
29 sty 14:00
me: | | (1+ (1/n)5) +(1+ (2/n)5) +(1+(3/n)5) | |
czyli : |
| |
| | (1+(4/n)5) | |
29 sty 14:04
me: i do czego dązy w takim razie (1n)5 , (2n)5 itp?
29 sty 14:05
29 sty 14:05
wredulus_pospolitus:
ojjj
| | n+1 | | 1 | |
( |
| )5 pod żadnym pozorem nie jest = 1+ ( |
| )5 |
| | n | | n | |
ale:
| | n+1 | | 1 | |
( |
| )5 = (1 + |
| )5 −> (1 + 0)5 = 15 = 1 |
| | n | | n | |
29 sty 14:19
me: aha dzięki
29 sty 14:21
29 sty 14:21
zawodus:
wredulus
pospolitus:
ja cię tylko cytowałem
29 sty 14:21