a = 3x
b = 2x
więc
(2x)2 + (2√5)2 = (3x)2
4 x2 + 20 = 9 x2
5 x2 = 20
x = 2
więc
a = 3*2 = 6
==========
b = 2*2 = 4
==========
Pole równoległoboku
P = b*2√5 = 4*2√5 = 8 √5
========================
a*h = P = 8√5
6 h = 8√5
| 4 | ||
h = | √5 | |
| 3 |
| 4 | 16 | 80 | ||||
y2 + h2 = b2 ⇒ y2 = 42 − ( | √5)2 = 16 − | *5 = 16 − | = | |||
| 3 | 9 | 9 |
| 144 − 80 | 64 | |||
= | = | |||
| 9 | 9 |
| 8 | ||
y = | ||
| 3 |
| 8 | 80 | 676 | 80 | 756 | ||||||
p2 = ( a + y)2 + h2 = ( 6 + | )2 + | = | + | = | =84 | |||||
| 3 | 9 | 9 | 9 | 9 |