Pola trójkątów
ech: Wykaż, że pola czterech trójkątów, na które przekątne dzielą równoległobok, są równe
29 sty 12:57
Aga1.:

Przekątne w równoległoboku dzielą się wzajemnie na połowy.
P
2=P
1, bo są to trójkąty przystające
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P3= |
| xy*sinβ= |
| xy*sin(1800−α)= |
| xy*sinα. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
3=P
4 ,bo są to trójkąty przystające.(Z czego to wynika?)
29 sty 13:30
wredulus_pospolitus:

Można tez inaczej:
P3 = P4 <−−− trójkąty przystające
P2 = P1 <−−− trójkaty przystające
| | P3+P1 | |
wykażemy, że P3 = P1 .... a konkretniej, że: |
| = P3 |
| | 2 | |
wiemy, że przekątne przecinając się, dzielą się na pół (stąd
x)
z tw. Talesa
| | a*H | | a*2h | | P3+P1 | |
(P1 + P3) = |
| = |
| = a*h = 2*P3 => |
| = P3 => P1 = P3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
29 sty 13:37
pigor: ..., albo dlatego, że wszystkie 4 trójkąty, to trójkąty o równych wysokościach
względem jednakowych podstaw − połówek dłuższej (lub krótszej) przekątnej ....
29 sty 14:28