PW: Jeżeli rozwiązanie istnieje, to:
Z (3)
a(x+y) = 2
Z (1) i (2) po dodaniu stronami
(a+1)(x+y)) = 3a+1.
Z zależności tych wynika, że (przy naturalnym z uwagi na równanie (3) założeniu a≠0)
Liczba a musi więc spełniać równanie
skąd
2 = 3a +1,
czyli
| | 1 | |
Odpowiedź: Jedyną liczbą a, dla której układ może mieć rozwiązanie, jest |
| . Istnienie |
| | 3 | |
rozwiązania dla takiego a wynika z faktu, że wówczas układ ma postać (po pomnożeniu stronami
przez 3)
x + 3y = 2
3x + y = 4
x+y = 6
− para (x,y) spełniająca dwa pierwsze dwa równania (para taka istnieje) spełnia również
trzecie.
To taka analiza na poziomie liceum. Student opowie o liniowej kombinacji wektorów, ale w
gruncie rzeczy będzie to samo.