Oblicz, ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych...
M: Oblicz, ile jest wszystkich liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie trzy
cyfry 1.
Ja to zrobiłam tak:
I przypadek: 1 stoi na początku
1
_
II przypadek: 1 nie stoi na początku
na pierwszym miejscu nie może stać 0
Odp: 6480 + 14580 = 21060
Czy zrobiłam to dobrze? Niestety, nie mam odpowiedzi
Mila:
Jeżeli 1 jest na pierwszym miejscu:(1,xxxxx)
II przypadek dobrze.
10*9
3+10*8*9
2=10*9
2*(9+8)=810*17=13770
|| sposób
| | | |
*93− | *92= 20*93−10*92=10*92*(2*9−1)=810*17=13770 |
| | |