rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
Zosia: rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
|x| + |y| = 5
xy = − 6
rozbiłam na 4 przypadki
x>0 i y>0
x + y = 5 ⇒ y =5 − x
x(5 − x) = − 6
5x − x2 + 6 = 0
Δ
itd.
Jednak mam pytanie dlaczego równanie |x| + |y| = 5 − opisuje kwadrat o wierzchołkach (5,0),
(0,5), (−5,0), (0, −5)?
29 sty 11:05
Bizon:
... można sprytniej −

Jeśli xy=−6 ... to mamy dwa przypadki
x>0 i y<0 lub x<0 i y>0
1) x−y=5 lub −x+y=5
xy=−6 xy=−6
29 sty 11:11
Zosia: tak iloczyn jest ujemny więc jedna z liczb musi być ujemna

Jednak mam pytanie dlaczego równanie |x| + |y| = 5 − opisuje kwadrat o wierzchołkach (5,0),
(0,5), (−5,0), (0, −5)?
29 sty 12:04
Bizon:
a równanie może opisywać kwadrat ?
29 sty 12:28
Zosia: ze wzoru na pole
a*b=
lub
a*a=
30 sty 19:12