Ciagi
Mariuszzz: Ciąg an dany jest wzorem and=(−1)n dla nieparzystych i and=2 * 3(n−2) dla parzystych. Oblicz
sume 12 początkowych wyrazów teo ciagu
29 sty 09:43
Bizon:
... zapisz to porządnie
Aby rozwiązać trzeba rozbić na dwa ciągi
Pierwszy z nich (dla nieparzystych) jest stały
29 sty 10:03
Bizon:
jeśli jest to
an=2*3n−2 ... to musisz wykazać jaki to jest ciąg i policzyć sumę 6 wyrazów
29 sty 10:10
Mariuszzz: Tak jak mówisz. Ja to umiem zrobić 'łopatologicznie' ale chce wiedzieć jak powinno być
matematycznie
29 sty 10:24
Bizon:
a co oznacza and

?
29 sty 12:00
Mariuszzz: and− ciąg an. Nie wiem czemu d się tam znalazło
29 sty 12:07
5-latek: Do wyznaczenia jaki to bedzie ciag geometryczny czy arytmetyczny mozna wykorzystac to ze
jesli wzor ciagu nie przypomina wzoru funkcji liniowej to
mozna podejrzewac ze bedzie to
ciag geometryczny
29 sty 12:11
Bizon:
z zastrzeżeniem, że do wzoru w miejsce n podstawisz 2k ... jako że ciąg ten stanowią wyrazy
parzyste −
29 sty 12:13
Mariuszzz: Iloraz mi wyszedł 3 . Kurde nie czuje tego zadania.
Jak wyliczyć sumę tych 6?
29 sty 12:26
Bizon:
nie może wyjść 3. Ciąg wyrazów parzystych to ... to n=2k
29 sty 12:32
Mariuszzz: a2k+2/a2k = iloraz
2* 32k / 2*32k−2 = 9
Chyba coś źle..
29 sty 12:40
29 sty 12:41
Mariuszzz: No i mi to 9 wychodzi . 2 się skracają . Dolną potęgę rozbijam na 32k/32
29 sty 12:47
Bizon: tak
29 sty 12:48
Bizon:
.. o nie ... 9 .... ale nie tak jak piszesz
Gdyby było zależne od k .... nie byłby to ciąg geometryczny
29 sty 12:49
29 sty 12:53
Mariuszzz: q=9. Trochę sporo . Teraz są schody
a1= 2*31=2
S6=2* (1−96)/(1−9)
yy coś źle?
29 sty 12:53
Mariuszzz: Zamotałem chyba za bardzo..
29 sty 12:55
Bizon:
co też Ty wypisujesz

a
1 ... to nieparzysty więc nie ta reguła
a swoją drogą 2*3
1=2

? od kiedy

?
29 sty 12:59
Mariuszzz: Boże.. przepraszam. Siedzę już w tym nastą godzinę , mało spie i wychodzi
a1 w ciągu parzystych czyli a{2k]
z wzoru na te parzyste ,ktory ma 6 wyrazów ( 2,4,6,8,10,12 )
a1= 2 *32−2 = 2*1=2 . Zrobiłem wcześniej błąd.
Q = iloraz = 9. Zgadza się ; )
29 sty 13:02
Bizon: znów źle
29 sty 13:03
Mariuszzz: S[6] − ciągu parzystego = 132860. Poprawnie.
Wynik jeszcze trzeba połączyć z ciągiem nieparzystych i jest git.
Bizion ,wielkie dzięki. Są jakieś pkt reputacji na tej stronie albo jakiś sposób gratyfikacji?
Głupio mi tak ,ze tyle czasu ktoś na mnie poświecił za nic...
29 sty 13:06
Mariuszzz: Dlaczego źle , a1 traktuje jako pierwszy wyraz ciągu tylko. 1=n a n=2k
29 sty 13:08
Bizon:
skoro udowodniłeś, że ciąg wyrazów parzystych to ciąg geometryczny o wyróżniku
q=9
to skoro pierwszy jego wyraz równa się 2 to kolejne 18, 18*9 ... itd
29 sty 13:12
Mariuszzz: Łącząc to w jeden ciąg
a1=−1
a2 = 2
a3 = −1
a4 = 18
a5 = −1
a6= 162
a7 = −1
a8 = 1458
a9 = −1
a10 = 13122
a11 = −1
a12 = 118098
S12 = 132854 − zgadza się
29 sty 13:18
Bizon:
... no widzisz
Tyle, że chyba nie całkiem ogarniasz" −:(
29 sty 13:19
Mariuszzz: O czym dokładnie mówisz?
29 sty 13:21
Mariuszzz: a2k =2 *32k−2 − ciąg parzystych a1=2 q=9 z tego 6 wyrazów
Nieparzystych jest stały =−1
29 sty 13:26
Bizon:
już ok
29 sty 13:30