prosze o pomoc
Karol: Dla liczby x spelniony jest warunek |3x−6| = 6−3x.
jak to obliczyc prosze o pomoc

22 paź 19:57
Ergo: |3x−6| jest rownowazne z |6−3x|.. skorzystaj
22 paź 19:58
Karol: nic mi to nie mowi
22 paź 20:03
Ergo: wtedy 3x−6=6−3x
6x=12
x=2
22 paź 20:10
Ergo: wartosc bezwzgledna mozemy opuscic dlatego ze gdy mamy |a|=a to a zawsze bedzie dodatnie

mam nadzieje ze sie nie myle bo mialem juz 4 godziny matematyki dzisiaj wiec juz ledwo mysle
22 paź 20:11
Ergo: źle źle źle sorki poprawiam
22 paź 20:19
Ergo: i robie dokladnie
|6−3x|=6−3x
|−(6−3x)|=6−3x
|6−3x|=6−3x
6−3x≥0
x≤2
22 paź 20:21
Ergo: nie no nie moge

znowu glupote napisalem =(((
|3x−6|=6−3x
|−(3x−6)|=6−3x
|6−3x|=6−3x
zatem rozpatrujemy przypadek tylko gdy 6−3x>0
6−3x≥0
x≤2
22 paź 20:30